Instalatie “Neutralizare Ape Reziduale”Principiu de functionare:

      Instalatia are rolul de a purifica si a aduce apele uzate industriale, provenite de la diverse faze de productie la un PH si continut corespunzator cu cerintele si normele de mediu in vigoare, inaintea eliberarii lor in reteaua de canalizare. Instalatia realizeaza in procesul de filtrare si presarea namolului rezultat si o importanta faza de recuperare a unor componente pretioase precum cupru, zinc, aluminiu, crom, etc.

Principiul consta in dozari succesive cu acid clorhidric, lapte de var, soda caustica, floculant si alti componenti chimici, dupa o reteta bine stabilita si cu posibilitatea de modificare a acesteia, astfel incat toti compusii din apele uzate sunt neutralizati, sedimentati si efectiv eliminati, apa devenind curata, asigurand la iesire PH-ul si continutul de compusi nocivi la parametrii impusi de normele de mediu.

Moduri de functionare:

      Instalatia poate contine atat linii de neutralizare in flux continuu, in care circuitul apei se face continuu, apa ce intra fiind neutralizata in timp ce trece prin mai multe bazine de neutralizare, cat si linii de neutralizare in sarja, in care apa uzata este stocata in bazine si introdusa in sarja la umplerea bazinului de stocare, neutralizarea facandu-se in sarje consecutive.

Sistemul poate functiona in mod automat, regim in care se iau toate deciziile de control a instalatiei de catre automat in functie de reteaua de neutrlizare aleasa, cat si in mod manual, regim in care se pot face verificari si ajustari ale procesului de neutralizare.

In functie de liniile de neutralizare continute, fiecare linie poate fi pornita si oprita astfel asigurandu-se posibilitatea procesarii apelor uzate din mai multe locuri ale procesului de productie, simultan sau individual.

Siguranta in functionare:

Sistemul realizeaza un process de semnalizare si avertizare performant al situatiilor limita, prin cumularea avariilor aparute in lista de avarii, cu afisarea datei si orei aparitiei si disparitiei acestora si semnalizarea sonora in momentul aparitiei.

Lista de avarii este stocata in format “.csv” pe PC si poate fi accesata si printata realizand istoricul procesului pe perioade mari de timp.

Confort si usurinta in utilizare:

Fiecare faza a procesului si valorile PH-ului sunt vizualizate in timp real si stocate in liste de proces ce pot fi accesate atat in programul de vizualizare pe PC, cat si in format “.csv”, realizand istoricul cu parametrii de functionare a instalatiei in timp.

Automatizarea se asigura printr-un automat Siemens programabil in “Step 7”, seria S300 si modulele digitale si analogice prin care se urmareste si controleaza intregul proces de neutralizare.

Prin panoul de operare grapic tactil si prin programul SCADA sub licienta “Siemens Flexible 2008 Runtime” instalat pe un PC, se realizeaza vizualizarea, controlul si interactiunea HMI cu instalatia.

Fiabiliate:

Dulapurile de automatizare sunt realizate cu aparataj Schneider Electric, ce asigura o robustete ridicata si o foarte buna fiabilitate.