Instalatie “Siloz Cereale”

Principiu de functionare:

Functionarea consta in modul de automatizare a benzilor transportoare, elevatoarelor, cat si a instalatiei de ventilatie si absorbtie a prafului astfel sa nu apara fenomenul de blocare al instalatiei. In acest sens, fiecare banda sau elevator, porneste sau se opreste cu o anumita temporizare pentru a realiza incarcarea sau descarcarea treptata.

In cazul blocarii sau ruperii unei benzi sau elevator prin traductoarele de supraplin, sau prin protectia motorului de actionare, banda este oprita impreuna cu toate benzile sau elevatoarele care duc materie spre banda defecta, lasand in functiune un timp prestabilit benzile sau elevatoarele ce duc material de la banda defecta.

Moduri de functionare:

Instalatia are trei moduri de functionare: descarcare, recirculare si transfer produse silozabile. Fiecare dintre cele trei faze poate functiona independent si simultan, in cazul recircularii si a transferului.

Sistemul poate functiona atat in mod automat, regim in care se iau toate deciziile de control a instalatiei de catre automat, functie de faza de silozare aleasa, cat si in mod manual, regim in care se pot face verificari si ajustari ale procesului de silozare pe fiecare banda sau elevator individual. Sistemul este prevazut si cu un sistem semiautomat, care presupune o imbinare a regimului manual cu cel automat, in sensul ca pe faza aleasa, descarcare, recirculare, sau transfer, instalatia functioneaza in mod automat, adica cupleaza cu temporizare benzile sau elevatoarele, dar doar pe cele si pana la cele care au fost selectate manual, bineinteles in ordinea de succesiune a fazei alese.

Echipamentul de ventilatie si absorbtie a prafului este astfel implementat incat sa porneasca inaintea benzilor si elevatoarelor si sa se opreasca dupa acestea, astfel asigurand indepartarea eficienta a prafului tehnologic.

Siguranta in functionare:

Sistemul realizeaza un proces de semnalizare si avertizare performant al situatiilor limita, prin cumularea avariilor aparute in lista de avarii, cu afisarea datei si orei aparitiei si disparitiei acestora si semnalizarea sonora in momentul aparitiei.

Lista de avarii este stocata in format “.csv” pr PC si poate fi accesata si printata realizand istoricul procesului pe perioade mari de timp.

Confort si usurinta in utilizare:

Automatizarea se asigura printr-un automat Siemens programabil in “Step 7”, seria S300 si modulele digitale si analogice prin care se urmareste si controleaza intregul proces de silozare.

Prin panoul de operare grapic tactil si prin programul SCADA sub licienta “Siemens Flexible 2008 Runtime” instalat pe un PC, se realizeaza vizualizarea, controlul si interactiunea HMI cu instalatia.

Fiabiliate:

Dulapurile de automatizare sunt realizate cu aparataj Schneider Electric, ce asigura o robustete ridicata si o foarte buna fiabilitate.